One World Trade Center

27.09.2012 15:47

 

Jako výraz svobody a nezlomnosti amerického národa vzniká na místě největšího teroristického útoku v dějinách lidstva nová výšková budova, a triumfálně ještě vyšší než její předchůdci „Dvojčata“. Symbolických 1776 stop vysoká (v roce 1776 vznikly Spojené státy americké) budova ponese název One World Trade Center, nebo také poeticky Freedom Tower.

 

 

 

Podpisy pozůstalých

Skupina pěti budov vystavěných na místě původního World Trade Center započala svou výstavbu již 5 let po tragickém teroristickém útoku, v roce 2006. Tehdy však jeřáby umístily na místo pouze betonové sloupy, z nichž jeden se stal nositelem ručně psaných vzkazů tisíců pozůstalých po obětech útoku a své vzkazy ponese již navždy zalité v betonu.

 

Dokonalá obrana proti teroristům

Později vznikla na místě stavby široká betonová základna, která vytváří hlavní stabilitu centra, které je tak vysoce odolné proti jakýmkoliv zásahům či nárazům ze země. Kromě tohoto opatření je každých deset pater budovy silně vyztuženo, takže i v případě problémů se stabilitu by se neměla zřítit celá věž. Pro případ nouze jsou také rozšířena a vyzděna schodiště v budově.

 

 

Třetí nejvyšší

Celá 105patrová kancelářská budova by měla být dokončena v roce 2013, kdy se stane nejvyšší stavbou na západní polokouli a zaujme také bronzovou příčku na stupních nejvyšších budov světa. Jednou z největších zajímavostí Freedom Tower bude místo zvané Klín světla, kde jednou za rok, a to 11. září od 8:46 do 10:28 hodin (doba od prvního nárazu letadla do WTC do pádu druhé budovy), nebude ani jeden jediný stín.

 

 

One World Trade Center se stane po svém dokončení důležitým centrem obchodního a turistického ruchu v New Yorku i celých Spojených státech. Nadlouho bude také připomínkou událostí 11. září a nových začátků pro všechny Američany.