Absolute Towers: obří Marilyn Monroe

20.01.2013 08:00

Severoamerické mrakodrapy se už několik let nemohou svojí velikostí rovnat svým asijským sokům, přesto vysoké věže zůstávají stále neodmyslitelnými dominantami měst v USA i Kanadě. Právě Kanada na konci roku 2012 slavnostně dostavěla dvojici fascinujících výškových budov.

 

Lidé zvolili extravagantní vzhled

Budovy nesou oficiální název Absolute towers, kvůli elegantním zakřiveným tvarům, které připomínají ženské křivky, se jim ale přezdívá Marilyn Monroe. Obě věže navrhlo čínské designerské a architektonické studio MAD office v roce 2007. Do finále soutěže se probojovali přes elitní soupeře, o svém návrhu však museli přesvědčit jak odborníky, tak laickou veřejnost. Poslední kolo výběru proběhlo totiž jako přímá volba občanů.

Absolute towers stojí ve městě Mississauga nedaleko Toronta. Město je se svými sedmi sty tisíci obyvateli šestým největším městem Kanady. Výškové budovy vznikly jako zajímavé dominanty nepříliš staré aglomerace, díky rychlému růstu se však město jeřábů jen tak nezbaví.

 

Zdroj: foto

 

Moderní bydlení, nic víc

Vyšší ze dvojice věží má 170 metrů a 56 pater. Luxusní apartmány se rozkládají na ploše 45 000 metrů čtverečních. Nižšímu mrakodrap je chudší o 20 metrů a 5 000 kilometrů čtverečních. Veškerý prostor je určen k bydlení. Každé patro nabízí stejný ubytovací standard, tedy deset bytových jednotek a terasu obtáčející celou budovu. Díky důmyslnému návrhu jsou balkony postaveny do takové vzájemné pozice, že v létě chrání před sluncem a v zimě před sněhem a deštěm. Obě budovy dohromady nabízejí 1060 bytů.

Oba mrakodrapy patří do projektu, který zahrnuje pět výškových budov. První tři byly dokončeny již v roce 2008. Jsou o něco menší a nemají tak extravagantní design jako nejmladší dva přírůstky. Ty, vzhledem ke své pozici blízko dopravní tepny nejsou jen stavbami ale i symbolickou bránou do města.

 

Další informace na Wikipedii

Níže je video o Absolute Towers.