Azerbaijan Tower bude mít přes kilometr

25.06.2012 23:53

 

Ázerbajdžán do roku 2020 nejspíš oznámí světu, že je světový rekord překonán. Nová budova Azerbaijan Tower bude vysoká kilometr a padesát metrů. Architekt Babylonské věže by nechápal.

Psát o nejvyšších stavbách světa je vlastně strašně marná snaha. Sotva se dostaví nejvyšší budova na světě, už je v plánu další. Tentokrát  si prvenství rozhodl vzít Ázerbajdžán. Celý projekt Kaspické ostrovy (Khazar Islands) je kombinací evropské architektury, islámského náboženství a ázerbajdžánské ropy.

Takhle ambiciózní projekt už svět dlouho neviděl. Naposledy, když Saudská Arábie stavěla město uprostřed pouště. Vznikl tak Dubaj, který je dnes světové velkoměsto. Ázerbajdžán chce jít ještě dál a hlavně výš.

Prodej ropy a zemního plynu je ale hold nejlepší byznys. Developerská společnost Avest Group se proto nakonec rozhodla překonat i arabskou chloubu Burdž Chalífa, která se současnou nejvyšší stavbou světa.

 

Azarbaijan Tower

dokončeno v roce: cca 2020

výška: 1050 m

počet pater: 185

 

Burdž Chalífa

dokončeno v roce: 2010

výška: 828 m

počet pater: 162

 

Naštvaní jsou nejspíš i architekti Královské věže. Tato stavba se plánuje v saudskoarabské Džiddě. I tuto budovu totiž Ázerbanjian Tower překoná o 50 metrů.

 

Zajímavost:

Podle tiskových zpráv developerské společnosti měla být stavba Azerbaijan Tower původně o polovinu menší (560m). Investor si to ale nakonec rozmyslel. 

 

Azarbaijan Tower by se měla začít stavět v roce 2018. Bude to vrcholná stavba nových umělých ostrovů v Kaspickém mořiKhazar Islands. Nové ostrovy se budou nacházet zhruba 25 km od Ázerbajdžánské metropole Baku.

Ázerbajdžán je zakavkaská republika, které vládne tvrdý režim prezidenta Ilhama Alijeva. Velké zásoby ropy přinesly zemi obrovský rozvoj stavebictví. Khazan Islands jsou prozatím největším projektem.

Z evropského pohledu je na budoucí nejvyšší stavbě a jejím ostrovním okolí zajímavá architetura. Kromě moderních designových prvků je zde jasná inspirace socialistickým realismem, který navíc prokládají typicky islamské ornamenty.