Kosmopolitní střep

30.07.2012 23:55

 

Anglická budova postavená za katarské peníze italským architektem je dražší, než francouzská Eiffelofka.

 

Soutěž v překonávání výškových rekordů nezastaví ani ta největší ekonomická krize. Od roku 2012 má nejvyšší budovu v Evropě anglický Londýn. 310 metrů vysoký Střep (The Shard) má 72 pater a z 95% ho vlastní Katar. Budova je to tedy velmi kosmopolitní.

 

Kontroverze

Návrh budovy má na svědomí italský architekt Renzo Piano, který je spoluautorem Centre Pompidou v Paříži. Inspirací mu údajně byl popis londýnských ulic 18. století od italského malíře Antonio Canaletta. K jeho dílu se strhla pozornost během slavnostní plavby k oslavě výročí královského jubilea.

 

„Londýn se mění v absurdní piknikový stůl. Už tu máme obří okurku, teď to vypadá, že budeme mít obří slánku.“ řekl princ Charles.

 

Na druhé straně tohoto romantického příběhu o vzniku návrhu budovy stojí protesty odpůrců stavby. Ti tvrdí, že střep navždy zjizvil tvář Londýna. Pravdou, je, že stavba je nepřehlédnutelná. Zakrývá z části katedrálu sv. Pavla a House of Parlament, jedny z nejvýznamnějších staveb města.

 

Famózní show

The Shard by chtěl ale Londýn spíš spojovat, než zastínit. Slavnostní otevření budovy provázela velkolepá show. Obří lasery propojily novou nejvyšší budovu v Evropě s dalšími stavbami města jako Tower Bridge, Tate Modern, London Eye i Gerkhin. Na tomhle večírku samozřejmě nemohla chybět královská rodina, londýnská filharmonie ani katarský premiér Hamad bin Džasím bin Džábr Sání.

 

Katarský dar

Když obchodník Irvin Sellar rozjel v roce ještě před rokem 2007 projekt stavby této budovy, netušil, že se v roce 2008 přižene finanční krize. Ta celý projekt téměř potopila. Když už na místě bývalého komplexu Southwark Towers zůstaly jen prázdné jeřábové dráhy, odkoupil arabský emirát Katar 95% podíl a pořídil si tak v anglické metropoli již druhou stavbu. Tento stát totiž vlastní i obchodní dům Harrods.

 

Čísla​:

-          výška 310m

-          72 pater

-          00.-28. kanceláře

-          29.-33. restaurace

-          34.-52. hotel

-          53.-65. apartmány (byty)

-          68.-72. vyhlídkové prostory

 

-          celková cena 450 milionů liber

-          stavba od března 2009 do července 2012

-          44 výtahů

 

 

Velká čísla se motají i kolem ceny vstupného na veřejnou vyhlídku a bytů na prodej. Byty se mají prodávat za 30 až 50 milionů liber. Takové byty ani nepůjdu na trh. Ne, že by o ně byl zájem, spíš naopak. Podle odhadu si takové bydlení může dovolit maximálně 50 na světě. Jednoduší bude je všechny obvolat.

Vstupné na vyhlídky se zase pohybuje kolem 25 liber pro jednoho dospělého. Pro srovnání - výhled z pařížské Eiffelovky stojí méně než polovinu.