Mercury City Tower

28.11.2012 13:42

 

Nejvyšším mrakodrapem Evropy se od listopadu 2012 může pochlubit Moskva. Prvenství převzala po Londýně, který se dokázal udržet na výsluní necelých sedm měsíců svým Shardem, pak musel žezlo předat moskevské Mercury City Tower.

Mercury City Tower

 

Stavba velikánů

Se svou výškou 338 metrů, porazila Mercury City Tower svého britského konkurenta o pouhých 28 metrů, i to se ovšem počítá. Mrakodrap má být dokončen na konci roku 2012, jeřáby tedy staveniště zatím ještě neopustily, prvenství věže je však již neoddiskutovatelné.

Ambiciózní projekt trojice architektů M. M. Posohina, F. Williamse a L. G. Siroty se začal stavět v roce 2005. Stavba měla mít původně 380 metrů, z finančních důvodů byla ovšem výška snížena na finálních 338 metrů. I tak se mrakodrap může pochlubit úctyhodnými 70 nadzemními a pěti podzemními patry.

Podzemí má sloužit především jako parkoviště a technické zázemí, počítá se ale i s obchodním centrem. Nadzemní prostory jsou vyhrazeny pro kanceláře a luxusní apartmány, pro které bude z celkových 158 528 m2 vyčleněno 24 000 m2.

 

Jak dlouho bude obr největší

Ruská metropole se v posledních letech přetváří do podoby progresivního moderního obchodního centra. Mercury City Tower totiž není jediný ambiciózní projekt, který na území města vzniká. Především díky výnosům z těžby zemního plynu a ropy se Moskva podobných projektů nebojí, a tak Mercury City Tower roste konkurent hned v těsné blízkosti. Federation Tower se má vyškrábat do výšky 506 metrů.

Zdá se však, že ztráta prvenství nikoho příliš trápit nebude. Podle slov generálního ředitele Mercury Group Vjačeslava Basatia nikomu nešlo o soutěžení ve výšce budovy, spíše kladli důraz na nejvyšší kvalitu.

 

 

Prvenství neprvenství

Přestože se jedná o nejvyšší mrakodrap v Evropě, oproti výškovým v Asii nebo Americe je Mercury City Tower pořád drobeček. Ať už ji srovnáváme s 828 metry Burj Khalifa nebo dalšími minimálně 60 budovami, které jsou prokazatelně vyšší.

 

Oficiální webové stránky, ze kterých byly čerpány fotografie: https://en.mercury-city.com/